Loonopschorting: Wat als je werkgever je loon inhoudt als je ziek bent?
Word je als zieke werknemer geconfronteerd met het feit dat je werkgever je loon inhoudt? Misschien gebruikt je werkgever de term ‘loonopschorting’. Dat is natuurlijk enorm schrikken en roept veel vragen op. Wat betekent loonopschorting precies? Wanneer mag je werkgever je loon opschorten? En wat kun je doen als je het hier niet mee eens bent? Dit artikel legt de regels rond loonopschorting uit vanuit het perspectief van de werknemer. We duiken in het arbeidsrecht om duidelijk te maken wat je rechten en plichten zijn en waar je terechtkunt voor juridisch advies. Lees verder, want het is heel belangrijk te weten waar je aan toe bent als je loon wordt opgeschort.
In dit artikel:
- Wat is loonopschorting precies?
- Wanneer mag een werkgever je loon opschorten?
- Wat zijn redelijke controlevoorschriften?
- Moet de werkgever je eerst waarschuwen voor loonopschorting?
- Krijg ik mijn loon nog terug na loonopschorting?
- Wat als ik het niet eens ben met de loonopschorting?
- Hoe lang mag de werkgever mijn loon opschorten?
- Wat is het verschil met een loonstop? (Kort)
- Welke rol speelt de bedrijfsarts bij loonopschorting?
- Waar vind ik juridisch advies over loonopschorting?
- Belangrijkste punten over loonopschorting
Wat is loonopschorting precies?
Loonopschorting betekent dat je werkgever tijdelijk stopt met het betalen van je loon. Het woord zegt het al: het loon wordt opgeschort, dus even ‘gepauzeerd’. Dit is een maatregel die een werkgever kan nemen als jij je als zieke werknemer niet houdt aan bepaalde redelijke controlevoorschriften die te maken hebben met het vaststellen van je arbeidsongeschiktheid.
Het doel van loonopschorting is om jou als werknemer te prikkelen om alsnog aan deze voorschriften te voldoen. Het is bedoeld als drukmiddel. De werkgever houdt het loon in totdat jij weer meewerkt.
Het belangrijkste kenmerk van loonopschorting is het tijdelijke karakter. Zodra je weer aan je verplichtingen voldoet, moet de werkgever het ingehouden loon alsnog betalen. Dit gebeurt dan met terugwerkende kracht. Je verliest het recht op loon dus niet permanent, zoals bij een loonstop wel het geval is.
Wanneer mag een werkgever je loon opschorten?
Een werkgever mag niet zomaar je loon opschorten. De wet stelt duidelijke grenzen. Loonopschorting mag alleen worden toegepast als jij je als zieke werknemer niet houdt aan redelijke controlevoorschriften. Dit zijn regels die bedoeld zijn om de werkgever of de bedrijfsarts in staat te stellen te controleren of je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent en dus recht op loon hebt tijdens ziekte.
De werkgever mag je loon opschorten als je bijvoorbeeld:
- Niet bereikbaar bent op je (verpleeg)adres voor controle.
- Weigert om noodzakelijke informatie te geven aan de werkgever of bedrijfsarts over je arbeidsongeschiktheid (let op: geen medische details aan de werkgever).
- Zonder geldige reden niet verschijnt op het spreekuur van de bedrijfsarts.
- Je niet houdt aan andere redelijke controlevoorschriften die specifiek zijn opgesteld voor de controle van je ziekmelding.
Het gaat dus puur om het niet naleven van regels die nodig zijn voor de controle van je arbeidsongeschiktheid. Het niet meewerken aan re-integratie is geen geldige reden voor loonopschorting (daarvoor kan de werkgever eventueel de zwaardere sanctie van een loonstop overwegen).
Wat zijn redelijke controlevoorschriften?
De werkgever mag je loon alleen opschorten bij het niet naleven van redelijke controlevoorschriften. Wat zijn redelijke voorschriften volgens het arbeidsrecht? Dit zijn regels die noodzakelijk zijn voor de werkgever of bedrijfsarts om je recht op loon vast te stellen en die niet onnodig belastend of privacy-schendend zijn.
Voorbeelden van redelijke controlevoorschriften zijn:
- Je op tijd en volgens de bedrijfsregels ziekmelden.
- Bereikbaar zijn voor contact.
- Het juiste (verpleeg)adres doorgeven.
- Medewerking verlenen aan een onderzoek door de bedrijfsarts, inclusief het verschijnen op het spreekuur.
- Het geven van informatie aan de bedrijfsarts over je beperkingen en mogelijkheden (niet de diagnose zelf).
- Meewerken aan een eventueel deskundigenoordeel van het UWV als er discussie is over je arbeidsongeschiktheid.
Voorschriften die te ver gaan, zoals eisen om tijdens ziekte constant thuis te blijven of het delen van specifieke medische diagnoses met de werkgever, zijn doorgaans niet redelijk. Twijfel je of een voorschrift redelijk is? Vraag dan juridisch advies.
Moet de werkgever je eerst waarschuwen voor loonopschorting?
Ja, voordat je werkgever je loon mag opschorten, is hij verplicht je eerst een waarschuwing te geven. Dit is een heel belangrijke stap in de procedure. De werkgever moet je duidelijk maken welk specifiek controlevoorschrift je niet nakomt.
De waarschuwing moet je ook de gelegenheid geven om alsnog aan het voorschrift te voldoen binnen een redelijke termijn. Verder moet de werkgever in de waarschuwing aankondigen dat hij overgaat tot loonopschorting als je niet alsnog meewerkt.
Het is verstandig voor de werkgever om deze waarschuwing schriftelijk te geven (bijvoorbeeld per e-mail of brief), zodat hierover later geen discussie kan ontstaan. Ontvang je een schriftelijke waarschuwing over mogelijke loonopschorting? Reageer hier dan altijd op, leg eventueel uit waarom je (nog) niet aan het voorschrift kon voldoen, en zoek zo nodig direct contact of juridisch advies.
Krijg ik mijn loon nog terug na loonopschorting?
Ja, dit is het belangrijkste gevolg van loonopschorting en het grote verschil met een loonstop. Omdat loonopschorting een tijdelijke maatregel is, krijg je het ingehouden loon later alsnog betaald.
Zodra jij weer voldoet aan de controlevoorschriften die de reden waren voor de loonopschorting, vervalt de grond voor de sanctie. Je werkgever is dan verplicht om het loon dat tijdens de periode van opschorting is ingehouden, alsnog aan je uit te betalen. Dit moet hij doen met terugwerkende kracht.
Stel, je werkgever schort je loon een week op omdat je niet op het spreekuur van de bedrijfsarts verscheen. Als je de week daarna wel naar het spreekuur gaat (en er geen andere redenen zijn voor opschorting), moet de werkgever het loon van die eerste week alsnog betalen, samen met het loon van de lopende periode. Je recht op loon gaat dus niet verloren door loonopschorting.
Wat als ik het niet eens ben met de loonopschorting?
Wat kun je doen als je werkgever je loon opschort, maar jij vindt dat dit onterecht is? Misschien hield je je wel aan de voorschriften, was het voorschrift onredelijk, of had je een geldige reden om er niet aan te voldoen (bijvoorbeeld omdat je te ziek was om naar de bedrijfsarts te komen).
Onderneem dan de volgende stappen:
- Maak direct schriftelijk bezwaar bij je werkgever. Leg duidelijk uit waarom je het niet eens bent met de loonopschorting. Geef aan dat je wel wilt meewerken aan redelijke voorschriften. Vraag om het loon alsnog uit te betalen.
- Verzamel bewijs. Bewaar kopieën van correspondentie, afspraken met de bedrijfsarts, etc.
- Bespreek het met de bedrijfsarts. Als het geschil te maken heeft met het bezoek aan of de informatie voor de bedrijfsarts, bespreek dit dan met hem of haar.
- Vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Als er discussie is over of je wel of niet kon voldoen aan een controlevoorschrift vanwege je medische toestand, kan een deskundigenoordeel van het UWV duidelijkheid geven.
- Win juridisch advies in. Een specialist arbeidsrecht kan beoordelen of de loonopschorting terecht is en je helpen bij het maken van bezwaar of het starten van een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter.
Het is belangrijk om snel te reageren en je bezwaren kenbaar te maken als je loon onterecht wordt opgeschort.
Hoe lang mag de werkgever mijn loon opschorten?
De werkgever mag je loon opschorten zolang jij je niet houdt aan de redelijke controlevoorschriften die de aanleiding waren voor de opschorting. De loonopschorting is dus direct gekoppeld aan jouw gedrag.
Zodra jij weer meewerkt en voldoet aan de betreffende voorschriften, moet de werkgever de loonopschorting beëindigen. Hij moet dan ook, zoals gezegd, het eerder opgeschorte loon met terugwerkende kracht aan je betalen.
De periode van loonopschorting kan dus variëren van een paar dagen tot mogelijk langer, afhankelijk van hoe lang jij erover doet om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Het is echter een tijdelijke maatregel. Het is niet zo dat de werkgever na een bepaalde periode van opschorting het loon definitief mag stopzetten op basis van dezelfde reden; daarvoor gelden de strengere eisen van een loonstop.
Wat is het verschil met een loonstop?
Hoewel dit artikel focust op loonopschorting, is het goed om kort het verschil met een loonstop te benoemen, omdat deze termen vaak verward worden. Een loonstop is een zwaardere sanctie. Hierbij wordt het recht op loon definitief stopgezet voor de periode dat je je niet aan bepaalde verplichtingen houdt.
Een loonstop mag alleen worden opgelegd als je je re-integratieverplichtingen schendt (bijvoorbeeld genezing belemmeren, passend werk weigeren, niet meewerken aan plan van aanpak). Het gaat dus om het actief tegenwerken van je herstel. Bij een loonstop krijg je het ingehouden loon later niet meer terug, ook niet als je alsnog gaat meewerken. Loonopschorting is dus minder ingrijpend dan een loonstop.
Welke rol speelt de bedrijfsarts bij loonopschorting?
De bedrijfsarts speelt vaak een indirecte, maar belangrijke rol bij loonopschorting. Veel controlevoorschriften hebben namelijk betrekking op de interactie met de bedrijfsarts.
De werkgever mag je loon opschorten als je:
- Weigert op het spreekuur van de bedrijfsarts te verschijnen.
- Weigert de bedrijfsarts informatie te geven die nodig is om je arbeidsongeschiktheid te beoordelen.
- Niet bereikbaar bent voor de bedrijfsarts.
Het is dus van belang om mee te werken aan de redelijke verzoeken van de bedrijfsarts die gericht zijn op controle van je arbeidsongeschiktheid. Doe je dit niet, dan riskeer je loonopschorting. De bedrijfsarts zelf legt de sanctie niet op (dat doet de werkgever), maar jouw interactie met de bedrijfsarts kan wel de aanleiding zijn voor de werkgever om je loon op te schorten.
Waar vind ik juridisch advies over loonopschorting?
Wordt je loon opgeschort en twijfel je of dit terecht is? Of heb je een waarschuwing gekregen en wil je weten wat je moet doen? Het is verstandig om dan juridisch advies in te winnen. Specialisten in arbeidsrecht kunnen je helpen.
Wij kunnen beoordelen of de werkgever de juiste procedure volgt, of de controlevoorschriften redelijk zijn, en of de loonopschorting terecht is. Wij kunnen je adviseren over de beste stappen om je recht op loon veilig te stellen. Meld je zaak bij ons aan.
Belangrijkste punten over loonopschorting
Krijg je te maken met loonopschorting door je werkgever? Onthoud deze kernpunten:
- Wat is het?: Loonopschorting is het tijdelijk inhouden van loon door de werkgever.
- Wanneer mag het?: Alleen als je als zieke werknemer redelijke controlevoorschriften niet naleeft (bijv. niet naar bedrijfsarts, geen informatie geven).
- Doel: Een drukmiddel om je te laten meewerken aan de controle van je arbeidsongeschiktheid.
- Niet hetzelfde als loonstop: Bij een loonstop ben je het loon definitief kwijt; dit mag alleen bij schending van re-integratieverplichtingen.
- Waarschuwing verplicht: Je werkgever moet je altijd eerst (liefst schriftelijk) waarschuwen en de kans geven om alsnog mee te werken.
- Loon terugkrijgen: Zodra je weer voldoet aan de controlevoorschriften, moet de werkgever het opgeschorte loon met terugwerkende kracht alsnog betalen.
- Niet eens?: Maak direct schriftelijk bezwaar bij je werkgever, vraag eventueel een deskundigenoordeel UWV, en win juridisch advies in.
- Bedrijfsarts: Medewerking aan redelijke verzoeken van de bedrijfsarts (voor controle) is belangrijk om loonopschorting te voorkomen.
- Juridisch advies: Schakel hulp in als je twijfelt of de loonopschorting terecht is, om je recht op loon te beschermen.
Loonopschorting is een ingrijpende maatregel. Weet wat je rechten zijn en kom direct in actie als je denkt dat je werkgever je loon onterecht opschort. Neem contact op met ons voor juridische hulp bij een loonopschorting.