Transitievergoeding na 2 jaar ziekte (2025)

Ben je al 2 jaar ziek en komt een mogelijk ontslag nu dichtbij? Dan is het heel belangrijk om te weten waar je financieel aan toe bent. Een belangrijk onderdeel daarvan is de transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Heb je daar wel recht op een transitievergoeding als je arbeidsongeschikt bent? Hoe wordt deze vergoeding berekend? En wat betekent de compensatie transitievergoeding voor werkgevers voor jou? Dit artikel focust specifiek op jouw rechten en de regels rondom de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte in 2025. We leggen uit hoe de procedure via het UWV werkt en wat de hoogte van de transitievergoeding bepaalt. Lees verder voor duidelijkheid in deze vaak onzekere situatie.

Inhoudsopgave

Wat is de transitievergoeding ook alweer? (Specifiek bij ontslag)

De transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding die je werkgever onder bepaalde voorwaarden moet betalen als je dienstverband wordt beëindigd. Het is een financiële tegemoetkoming bedoeld om de gevolgen van het ontslag op te vangen en je te helpen bij de overgang naar ander werk, bijvoorbeeld via omscholing.

Hoewel je bij verschillende vormen van ontslag recht op een transitievergoeding kunt hebben, kijken we in dit artikel specifiek naar de situatie die ontstaat na langdurige ziekte: ontslag na twee jaar ziekte. De regels hiervoor zijn duidelijk vastgelegd in het arbeidsrecht.

Heb ik recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Ja, het korte antwoord is: ja, je hebt recht op een transitievergoeding als je ontslagen wordt na 2 jaar ziekte (of langer). Na twee jaar ziekte (104 weken) vervalt namelijk het opzegverbod tijdens ziekte. Je werkgever mag de werkgever dan onder strikte voorwaarden ontslag aanvragen bij het UWV wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Als het UWV een ontslagvergunning verleent en je werkgever de arbeidsovereenkomst vervolgens opzegt, is hij wettelijk verplicht om jou de transitievergoeding te betalen. De reden voor ontslag is dan immers langdurige arbeidsongeschiktheid, en het initiatief voor het ontslag ligt bij de werkgever.

Het feit dat je ziek bent of arbeidsongeschikt, doet dus niets af aan je fundamentele recht op de transitievergoeding op het moment dat je dienstverband om deze reden na minimaal twee jaar wordt beëindigd op initiatief van de werkgever.

Hoe verloopt ontslag na twee jaar ziekte via het UWV?

Om een werknemer na 2 jaar ziekte te mogen ontslaan wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, moet de werkgever dus een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Dit is de officiële route.

De procedure via UWV ziet er globaal zo uit:

  1. Aanvraag werkgever: De werkgever dient een ontslagaanvraag in bij het UWV. Hij moet aantonen dat je inderdaad langer dan 2 jaar ziek bent, dat herstel binnen 26 weken niet te verwachten is, en dat re-integratie in passend werk binnen het bedrijf (ook met aanpassingen of scholing) niet mogelijk is. Vaak wordt hierbij een oordeel van de bedrijfsarts of verzekeringsarts van het UWV gebruikt.
  2. Verweer werknemer: Jij krijgt de mogelijkheid om schriftelijk verweer te voeren tegen de aanvraag. Je kunt bijvoorbeeld aanvoeren dat herstel wel degelijk mogelijk is, dat er wel passend werk is, of dat de werkgever onvoldoende aan re-integratie heeft gedaan.
  3. Beslissing UWV: Het UWV beoordeelt de aanvraag en het verweer. Als het UWV oordeelt dat aan alle voorwaarden is voldaan, verleent het de ontslagvergunning.
  4. Opzegging werkgever: Met de ontslagvergunning mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn.
  5. Betaling transitievergoeding: Bij de eindafrekening moet de werkgever de transitievergoeding aan je uitbetalen.

Dit is de formele weg die leidt tot recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte.

Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding berekend na 2 jaar ziekte?

De berekening van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte is niet anders dan bij andere ontslaggronden. De basisformule blijft: 1/3 bruto maandsalaris per volledig dienstjaar, plus een evenredig deel voor de resterende periode van het dienstverband.

Belangrijke elementen bij de berekening:

  • Dienstjaren: Alle dienstjaren tellen mee, inclusief de twee jaar ziekte. Je bouwt dus ook transitievergoeding op terwijl je ziek bent. De teller stopt pas op de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst.
  • Bruto maandsalaris: Als basis geldt het bruto maandsalaris dat je verdiende voordat je ziek werd, of het salaris dat je zou hebben verdiend als je niet ziek was geworden (bijvoorbeeld na collectieve loonsverhogingen). Hierbij tellen ook vaste componenten mee zoals vakantiegeld, een vaste eindejaarsuitkering, en structurele toeslagen. Het brutosalaris is dus de basis.
  • Maximum: Ook hier geldt de wettelijke maximale transitievergoeding (in 2025 is dat maximaal € 98.000 bruto, tenzij je bruto jaarsalaris hoger is, dan geldt maximaal 1 bruto jaarsalaris).

Het is een misverstand te denken dat de ziekteperiode de hoogte van de transitievergoeding negatief beïnvloedt. De berekening is gebaseerd op de totale duur van het dienstverband. Wil je de transitievergoeding berekenen? Gebruik een online tool of vraag juridisch advies.

Telt de periode van ziekte volledig mee voor de berekening?

Ja, absoluut. De periode waarin je ziek bent (de twee jaar ziekte en eventueel langer als het ontslag later plaatsvindt) telt volledig mee voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding.

De transitievergoeding wordt berekend op basis van de totale duur van het dienstverband, vanaf de indiensttreding tot aan de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst. De wet maakt geen uitzondering voor periodes van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Dit betekent dat je ook tijdens je ziekteperiode rechten opbouwt voor de transitievergoeding. Als je bijvoorbeeld 10 jaar in dienst was voordat je ziek werd en vervolgens nog 2 jaar ziek bent voordat ontslag volgt, wordt de transitievergoeding berekend over een dienstverband van 12 jaar.

Wat is de compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers (en wat merk ik daarvan)?

Sinds enige tijd bestaat er de compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers. Omdat veel werkgevers het als dubbel ervoeren om na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte ook nog de volledige transitievergoeding te moeten betalen, kunnen zij deze vergoeding nu (grotendeels) gecompenseerd krijgen door het UWV.

Wat betekent deze compensatieregeling voor jou als werknemer?

  • Jouw recht blijft bestaan: Jij hebt nog steeds volledig recht op de transitievergoeding als je na 2 jaar ziekte wordt ontslagen. De compensatie transitievergoeding is een regeling tussen de werkgever en het UWV.
  • Werkgever betaalt eerst: De werkgever moet de transitievergoeding eerst aan jou betalen. Daarna kan hij zelf compensatie aanvragen bij het UWV en de betaalde transitievergoeding terug krijgen (tot maximaal het bedrag dat is opgebouwd tijdens de eerste twee jaar ziekte).
  • Minder ‘slapende dienstverbanden‘: De regeling is mede bedoeld om te voorkomen dat werkgevers zieke werknemers na twee jaar ziekte ‘slapend’ in dienst houden puur om de transitievergoeding niet te hoeven betalen. Nu ze gecompenseerd worden, is er minder reden om een dienstverband onnodig te laten voortduren.

De compensatieregeling is dus vooral een financiële tegemoetkoming voor de werkgever, maar verandert niets aan jouw recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte.

Is een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte een goed alternatief?

Ontslag na twee jaar ziekte hoeft niet per se via de UWV-procedure te lopen. Werkgever en werknemer kunnen er ook voor kiezen om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst (VSO).

Is dit een goed idee? Na 2 jaar ziekte kan een VSO een redelijk alternatief zijn, omdat de kans groot is dat de werkgever via het UWV toch al een ontslagvergunning zou krijgen. Met een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte kun je:

  • De procedure versnellen.
  • Zelf meepraten over de voorwaarden (einddatum, hoogte vergoeding, etc.).
  • Mogelijk een iets hogere ontslagvergoeding bedingen dan de strikt wettelijke transitievergoeding, bijvoorbeeld als de werkgever graag de UWV-procedure vermijdt of als er discussie is over de re-integratie-inspanningen.

Heel belangrijk is wel dat ook in deze VSO de wettelijke transitievergoeding het uitgangspunt is. Je doet immers afstand van een dienstverband waarbij je bij UWV-ontslag die vergoeding sowieso zou krijgen. Laat een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte altijd juridisch controleren, ook met het oog op een eventuele WIA-uitkering en recht op een WW-uitkering als je later gedeeltelijk herstelt.

Kan ik een hogere transitievergoeding krijgen bij ontslag na ziekte?

De standaard transitievergoeding is wettelijk vastgelegd. Maar zijn er situaties na 2 jaar ziekte waarin je aanspraak kunt maken op een hogere transitievergoeding of een extra financiële vergoeding?

  • Via VSO-onderhandeling: Zoals genoemd, kun je bij een vaststellingsovereenkomst proberen een hogere ontslagvergoeding te onderhandelen dan de wettelijke transitievergoeding.
  • Billijke vergoeding (uitzonderlijk): Als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld in relatie tot je ziekte of het ontslag (bijvoorbeeld door re-integratie ernstig te frustreren, of door je onder valse voorwendselen te ontslaan), kan de kantonrechter mogelijk een ‘billijke vergoeding’ toekennen bovenop de transitievergoeding. Dit is echter een hoge drempel en vereist een gang naar de rechter na het ontslag.
  • Loonsanctie UWV: Als het UWV oordeelt dat de werkgever onvoldoende aan re-integratie heeft gedaan, kan het een loonsanctie opleggen. De werkgever moet dan langer loon doorbetalen. Dit is geen directe verhoging van de transitievergoeding, maar leidt wel tot langer inkomen en uitstel van het ontslag (en dus een iets hogere transitievergoeding omdat het dienstverband langer duurt).

Een hogere vergoeding is dus niet standaard, maar soms wel mogelijk via onderhandeling (VSO) of in uitzonderlijke gevallen via de rechter.

Wanneer wordt de transitievergoeding uitbetaald na ontslag wegens ziekte?

De regels voor de betaling van de transitievergoeding zijn hetzelfde, ongeacht de reden van ontslag. Als je dienstverband wordt beëindigd na twee jaar ziekte (via UWV-opzegging of VSO), moet de werkgever de transitievergoeding uitbetalen binnen één maand na de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst.

Controleer je eindafrekening goed om te zien of de transitievergoeding correct en tijdig is overgemaakt. Betaalt de werkgever niet? Onderneem dan snel actie (binnen 3 maanden na einde dienstverband naar de kantonrechter stappen).

Wat als mijn werkgever een ‘slapend dienstverband’ aanhoudt?

Soms kiezen werkgevers ervoor om een zieke werknemer na twee jaar ziekte niet te ontslaan, maar het dienstverband ‘slapend’ voort te laten bestaan. Dit betekent dat de loondoorbetalingsplicht is gestopt, maar de arbeidsovereenkomst formeel nog bestaat. De werkgever deed dit vroeger vaak om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

Sinds de invoering van de compensatieregeling (waarbij de werkgever de transitievergoeding terugkrijgt van het UWV) is er voor de werkgever minder reden om een dienstverband slapend te houden. Toch komt het nog voor. Wat kun je doen?

  • Je kunt de werkgever verzoeken om het dienstverband alsnog te beëindigen en de transitievergoeding te betalen (hij kan immers compensatie krijgen).
  • Je kunt zelf ontslag nemen, maar dan verspeel je je recht op de transitievergoeding.
  • Je kunt naar de kantonrechter stappen en verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden onder toekenning van de transitievergoeding, met als argument dat het in stand houden van een slapend dienstverband niet in lijn is met goed werkgeverschap nu de compensatieregeling bestaat.

Het aanhouden van een slapend dienstverband is sinds de compensatieregeling minder gebruikelijk en vaak juridisch aanvechtbaar.

Hulp nodig bij transitievergoeding na 2 jaar ziekte? (Gratis juridisch advies?)

De situatie rond ontslag na langdurige ziekte en de bijbehorende transitievergoeding kan complex zijn. Heb je vragen als:

  • Wanneer mag de werkgever mij precies ontslaan na 2 jaar ziekte?
  • Klopt de berekening van mijn transitievergoeding wel?
  • Heeft mijn werkgever wel voldaan aan zijn re-integratieplichten?
  • Is de vaststellingsovereenkomst die ik heb gekregen redelijk en WW-proof?

Schakel dan deskundige hulp bij ontslag in. Onze juristen zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en transitievergoeding bij ziekte. Wij kunnen je helpen met:

  • Het beoordelen van je recht op transitievergoeding.
  • Het berekenen van de correcte hoogte van de transitievergoeding.
  • Het controleren of de werkgever de procedures correct volgt.
  • Een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte voor je controleren en eventueel onderhandelen.
  • Je adviseren over je rechten en de te nemen stappen.

Vaak bieden we een gratis juridisch adviesgesprek aan om je situatie te bespreken en een eerste inschatting te geven. Neem gerust contact op.

Samenvatting: Transitievergoeding na 2 jaar ziekte – De belangrijkste punten

Word je ontslagen na twee jaar of langer ziek te zijn geweest? Onthoud deze kernpunten over je transitievergoeding:

  • Recht op: Ja, bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (na 2 jaar ziekte) via het UWV heb je recht op de wettelijke transitievergoeding.
  • VSO na 2 jaar: Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden via een VSO na 2 jaar ziekte is de transitievergoeding het uitgangspunt en onderhandelbaar.
  • Berekening: 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar (incl. pro rato). De ziekteperiode telt volledig mee voor de duur van het dienstverband.
  • Compensatieregeling: De werkgever kan de betaalde transitievergoeding (grotendeels) terugkrijgen van het UWV, maar dit verandert niets aan jouw recht.
  • Betaling: Binnen 1 maand na einde dienstverband. Claim op tijd (binnen 3 maanden) bij de kantonrechter als betaling uitblijft.
  • Slapend dienstverband: Is minder gebruikelijk geworden en vaak aanvechtbaar.
  • Hogere vergoeding: Mogelijk via VSO-onderhandeling of (uitzonderlijk) via een billijke vergoeding van de kantonrechter bij ernstig verwijtbaar handelen werkgever.
  • Juridisch advies: Schakel hulp in bij vragen over je rechten, de berekening, of bij het beoordelen van een VSO.

Weet dat je ook na langdurige ziekte rechten hebt bij ontslag. De transitievergoeding is daar een belangrijk onderdeel van. Neem contact op met ons voor gratis juridisch advies.