Loonstop: Mag je werkgever zomaar je loon stopzetten als je ziek bent?

Krijg je als zieke werknemer ineens geen loon meer en spreekt je werkgever over een loonstop? Dit is een zeer ingrijpende maatregel met directe financiële gevolgen. Anders dan bij loonopschorting, waarbij het loon tijdelijk wordt ingehouden, betekent een loonstop dat je het loon over een bepaalde periode definitief kwijt bent. Wanneer mag een werkgever een loonstop toepassen? Wat zijn de voorwaarden volgens het arbeidsrecht? En wat kun je doen als je het er niet mee eens bent? Dit artikel legt uit wat een loonstop inhoudt, wat het verschil is met loonopschorting, en welke stappen jij als werknemer kunt zetten. Lees verder, want het is heel belangrijk om je rechten te kennen als je werkgever dreigt je loon stop te zetten.

Wat is een loonstop precies?

Een loonstop is een sanctie waarbij je werkgever de betaling van je loon volledig stopzet voor de periode dat jij als zieke werknemer bepaalde, zwaarwegende verplichtingen niet nakomt. Het is de zwaarst mogelijke loonsanctie die een werkgever kan opleggen tijdens ziekte.

Het belangrijkste kenmerk van een loonstop is dat het een definitieve maatregel is voor de periode waarin deze geldt. Het loon dat je misloopt door de loonstop, krijg je later niet meer terug, ook niet als je alsnog gaat meewerken aan je verplichtingen. Je verliest dus je recht op loon over die specifieke periode.

Dit maakt de loonstop een veel ingrijpender maatregel dan loonopschorting. Een werkgever mag een loonstop dan ook alleen onder strikte voorwaarden toepassen.

Wat is het verschil tussen loonstop en loonopschorting?

De termen loonstop en loonopschorting worden vaak door elkaar gebruikt, maar in het arbeidsrecht betekenen ze iets heel anders. Het verschil is heel belangrijk vanwege de financiële gevolgen.

Loonopschorting is het tijdelijk inhouden van loon. De werkgever mag het loon opschorten als je je niet houdt aan redelijke controlevoorschriften (bijvoorbeeld niet verschijnen bij de bedrijfsarts). Zodra je weer aan de voorschriften voldoet, moet de werkgever het opgeschorte loon met terugwerkende kracht alsnog betalen. Je recht op loon blijft dus bestaan.

Een loonstop is het definitief stopzetten van de loonbetaling. Dit mag alleen als je je re-integratieverplichtingen schendt (bijvoorbeeld passende arbeid weigeren). Het loon over de periode van de loonstop ben je definitief kwijt. Het recht op loon vervalt voor die periode. Het onderscheid tussen loonopschorting of loonstop is dus het tijdelijke versus het definitieve karakter van het loonverlies.

Wanneer mag een werkgever een loonstop toepassen?

Omdat een loonstop zo ingrijpend is, mag een werkgever deze sanctie alleen toepassen in specifieke situaties die in de wet (artikel 7:629 lid 3 BW) zijn vastgelegd. Een werkgever mag je loon stopzetten als jij als zieke werknemer:

  1. Je eigen genezing belemmert of vertraagt.
  2. Weigert om passende arbeid te verrichten waartoe je volgens de bedrijfsarts wel in staat bent.
  3. Weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren of bijstellen van een plan van aanpak voor re-integratie.
  4. Weigert mee te werken aan redelijke voorschriften of maatregelen van de werkgever of een deskundige (zoals de bedrijfsarts) die gericht zijn op re-integratie (bijvoorbeeld het volgen van een training of therapie).
  5. Te laat (na de wettelijke termijn) een WIA-uitkering aanvraagt bij het UWV.

Het gaat dus altijd om situaties waarin de werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn herstel en terugkeer naar werk. Het niet naleven van controlevoorschriften (zoals niet opdagen bij de bedrijfsarts voor controle) is géén geldige reden voor een loonstop, maar kan wel leiden tot loonopschorting.

Moet de werkgever mij eerst waarschuwen voor een loonstop?

Ja, net als bij loonopschorting, moet de werkgever je ook voor het toepassen van een loonstop eerst een duidelijke, schriftelijke waarschuwing geven. De werkgever is verplicht dit te doen.

In deze waarschuwing moet staan:

  • Welke specifieke re-integratieverplichting je volgens de werkgever niet nakomt (bijv. het weigeren van passende arbeid).
  • Dat de werkgever voornemens is de loonbetaling stop te zetten als je niet alsnog meewerkt.
  • Een redelijke termijn waarbinnen je alsnog aan je verplichtingen kunt voldoen.

Deze waarschuwing geeft je de kans om je gedrag aan te passen en de loonstop te voorkomen. Ontvang je zo’n waarschuwing? Neem deze uiterst serieus. Reageer schriftelijk, leg eventueel uit waarom je iets niet kunt doen (liefst met onderbouwing van de bedrijfsarts), en zoek direct juridisch advies als je het niet eens bent met de werkgever. Een loonstop heeft immers grote financiële gevolgen.

Wat betekent ‘passende arbeid weigeren’?

Een van de belangrijkste redenen voor een loonstop is het weigeren van passende arbeid. Wat is passende arbeid precies? Dit is werk dat aansluit bij wat jij als zieke werknemer nog wél kunt, rekening houdend met je beperkingen als gevolg van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

De bedrijfsarts speelt hierin een sleutelrol. De bedrijfsarts beoordeelt welke werkzaamheden voor jou passend zijn. Dit kan je eigen werk zijn met aanpassingen, of ander werk binnen of buiten het bedrijf dat past bij je resterende mogelijkheden.

Als de bedrijfsarts oordeelt dat bepaald werk passend voor je is, ben je in principe verplicht om dit werk te aanvaarden en te verrichten. Doe je dit niet zonder een geldige (medische) reden, dan wordt dit gezien als het weigeren van passende arbeid. De werkgever mag dan als sanctie je loon stopzetten voor de uren die je had kunnen werken. Het is dus heel belangrijk om de adviezen van de bedrijfsarts over passende arbeid serieus te nemen en hieraan mee te werken.

Dreigt je loon volledig stopgezet te worden? Wacht niet af!

Juridische hulp bij loonstop

Direct hulp bij dreigende of lopende loonstop

Ervaring met 100+ loonstopzaken

Bescherm je inkomen en WW-rechten

Wij zorgen dat je sterker staat

Wat als ik het niet eens ben met de loonstop?

Stel, je werkgever past een loonstop toe, maar jij bent het er niet mee eens. Je vindt bijvoorbeeld dat je wel voldoende meewerkt aan re-integratie, dat het aangeboden werk niet passend is, of dat je genezing niet belemmert. Wat kun je dan doen?

  1. Maak onmiddellijk schriftelijk bezwaar bij je werkgever. Leg duidelijk uit waarom je vindt dat de loonstop onterecht is. Geef concrete voorbeelden van je medewerking aan re-integratie. Vraag om de loonstop per direct te beëindigen en het eventueel al ingehouden loon (als de stop al is ingegaan) alsnog te betalen.
  2. Vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Als het conflict gaat over de passendheid van het werk of je re-integratie-inspanningen, kan een onafhankelijk oordeel van het UWV helpen. Dit oordeel is niet bindend, maar wordt vaak wel serieus genomen door werkgevers en eventueel de rechter.
  3. Win juridisch advies in. Wij kunnen beoordelen of de loonstop terecht is. Een loonstop mag immers alleen onder strikte voorwaarden. Wij als juristen kunnen je helpen bij het bezwaar en indien nodig een procedure starten bij de kantonrechter om doorbetaling van het loon te vorderen (een loonvordering). Omdat bij een onterechte loonstop ook wettelijke verhoging en rente verschuldigd kan zijn, is juridische actie vaak zinvol.

Wacht niet te lang met actie ondernemen. Een loonstop betekent direct geen inkomen meer.

Krijg ik mijn loon nog terug na een loonstop?

Nee, dit is het grote verschil met loonopschorting. Bij een loonstop ben je het loon over de periode dat de sanctie gold, definitief kwijt. Het stopzetten van het loon betekent dat je recht op loon over die periode vervalt.

Ook als je later besluit om toch weer volledig mee te werken aan je re-integratie (bijvoorbeeld door alsnog passend werk te accepteren), hoeft de werkgever het loon over de voorgaande periode waarin de loonstop gold, niet met terugwerkende kracht te betalen. Je aanspraak op loon herleeft pas vanaf het moment dat je weer aan je verplichtingen voldoet.

Dit benadrukt nogmaals het belang van het nakomen van je re-integratieverplichtingen als zieke werknemer. Een loonstop kan een flink financieel gat veroorzaken.

Welke rol speelt de bedrijfsarts bij een loonstop?

De bedrijfsarts speelt een hele belangrijke rol in het kader van re-integratie en daarmee indirect ook bij een mogelijke loonstop. De werkgever baseert zijn beslissingen over re-integratie vaak op de adviezen van de bedrijfsarts.

De bedrijfsarts:

  • Beoordeelt je belastbaarheid en mogelijkheden.
  • Adviseert over passend werk.
  • Adviseert over het plan van aanpak voor re-integratie.
  • Begeleidt het re-integratieproces.

Als jij de redelijke adviezen van de bedrijfsarts over re-integratie negeert (bijvoorbeeld door geadviseerd passend werk te weigeren of niet mee te werken aan het plan van aanpak), dan kan de werkgever dit gebruiken als reden voor een loonstop. De werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat jij daadwerkelijk weigert mee te werken aan een redelijk re-integratieadvies. Het oordeel van de bedrijfsarts is dus vaak leidend.

Kan een loonstop leiden tot ontslag?

Een loonstop is een sanctie tijdens de periode van ziekte en loondoorbetaling (maximaal 104 weken). Het is op zichzelf geen ontslag. Echter, het gedrag dat leidt tot een loonstop (het structureel niet meewerken aan re-integratie, het weigeren van passend werk) kan op termijn wél bijdragen aan een ontslagdossier.

Als je bijvoorbeeld na 104 weken ziekte nog steeds arbeidsongeschikt bent en onvoldoende hebt meegewerkt aan re-integratie, kan het UWV bij de WIA-aanvraag oordelen dat je verwijtbaar bent en mogelijk een uitkering weigeren. Ook kan de werkgever na twee jaar ziekte ontslag aanvragen bij het UWV. Als dan blijkt dat je onvoldoende hebt meegewerkt, kan dit de ontslagaanvraag ondersteunen.

In zeer ernstige gevallen van structurele werkweigering of het bewust frustreren van de re-integratie, zou dit gedrag zelfs als (ernstig) verwijtbaar handelen kunnen worden gezien, wat een aparte ontslaggrond is voor de kantonrechter. Een loonstop kan dus een signaal zijn dat de arbeidsrelatie onder druk staat en mogelijk op termijn tot ontslag leidt als het gedrag niet verbetert.

Waar vind ik juridisch advies over een loonstop?

Wordt je geconfronteerd met een (dreigende) loonstop? Omdat de gevolgen zo groot zijn, is het heel verstandig om direct juridisch advies in te winnen.

Wij kunnen:

  • Beoordelen of de loonstop terecht is (is er een geldige reden? Is er gewaarschuwd?).
  • Je adviseren over de te nemen stappen (bezwaar, deskundigenoordeel UWV).
  • Namens jou communiceren met de werkgever.
  • Indien nodig, een loonvorderingsprocedure starten bij de kantonrechter als de loonstop onterecht blijkt.

Wacht niet met het zoeken van hulp. Snel handelen vergroot je kansen om een onterechte loonstop tegen te gaan. Meld je zaak aan.

Belangrijkste punten over loonstop

Krijgt je als zieke werknemer te maken met een loonstop? Onthoud deze kernpunten:

  • Wat is het?: Het definitief stopzetten van de loonbetaling voor de periode dat je bepaalde re-integratieverplichtingen niet nakomt.
  • Wanneer mag het?: Alleen bij wettelijk vastgelegde redenen, zoals: genezing belemmeren, passende arbeid weigeren, niet meewerken aan plan van aanpak of redelijke re-integratievoorschriften.
  • Niet hetzelfde als loonopschorting: Loonopschorting is tijdelijk (bij niet naleven controlevoorschriften) en het loon krijg je later met terugwerkende kracht terug. Bij loonstop ben je het loon definitief kwijt.
  • Waarschuwing verplicht: De werkgever moet je eerst schriftelijk waarschuwen en een hersteltermijn geven.
  • Gevolgen: Direct geen loon meer over de periode van de loonstop. Dit wordt niet met terugwerkende kracht betaald.
  • Re-integratie belangijk: Werk mee aan je re-integratie (advies bedrijfsarts, plan van aanpak, passende arbeid) om een loonstop te voorkomen.
  • Niet eens?: Maak direct schriftelijk bezwaar, vraag eventueel een deskundigenoordeel UWV, en win juridisch advies in.
  • Geen ontslag, wel signaal: Een loonstop is geen ontslag, maar kan wel bijdragen aan een later ontslagdossier als je niet meewerkt.
  • Juridisch advies: Schakel direct hulp in van een specialist arbeidsrecht om je rechten te beschermen en een onterechte loonstop aan te vechten.

Een loonstop is een ingrijpende maatregel met grote gevolgen. Zorg dat je je rechten kent en weet wat je moet doen als je werkgever hiermee dreigt. Zoek je juridische hulp? Mr. Ontslag staat klaar om je te ondersteunen in deze moeilijke situatie. Heb je onterecht een loonstop gekregen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.