Vaststellingsovereenkomst laten controleren? Gratis VSO Check

Heb je een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen van je werkgever om je ontslag te regelen? Voordat je ook maar overweegt te ondertekenen, is er één ding heel belangrijk: laat deze vaststellingsovereenkomst laten controleren door een expert! Een VSO is een juridisch document met grote gevolgen voor je financiële toekomst, zoals je recht op een WW-uitkering en de hoogte van je ontslagvergoeding. Zomaar tekenen kan betekenen dat je rechten verspeelt of geld misloopt. Dit artikel legt uit waarom een controle vaststellingsovereenkomst zo belangrijk is, waar je op moet letten, wat onze juristen voor je kunnen doen (vaak via een vaststellingsovereenkomst gratis check), en beantwoordt veelgestelde vragen. Lees verder en weet je zeker dat je goed beschermd bent.

Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijke overeenkomst waarin jij en je werkgever afspreken om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Het is een manier om ontslag te regelen zonder een procedure via het UWV of de kantonrechter.

In de VSO staan alle afspraken vastgelegd over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals de einddatum, de ontslagvergoeding (vaak de transitievergoeding) en andere voorwaarden. Omdat het een voorstel van de werkgever is waar jij mee moet instemmen, is er ruimte om te onderhandelen. Juist daarom is het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst zo belangrijk.

Waarom is een vaststellingsovereenkomst laten controleren zo belangrijk?

Teken nooit een vaststellingsovereenkomst zonder deze eerst te laten controleren! Waarom is die controle zo belangrijk?

  1. Bescherming WW-uitkering: De belangrijkste reden. Als de VSO niet correct is opgesteld, loop je het risico dat je geen recht op een WW-uitkering hebt of dat deze later ingaat. Een jurist controleert of de overeenkomst WW-proof is (initiatief werkgever, neutrale reden, correcte opzegtermijn).
  2. Ontslagvergoeding: Is de aangeboden ontslagvergoeding wel redelijk? Heb je recht op (minimaal) de wettelijke transitievergoeding? Vaak is er ruimte om te onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding, zeker als de werkgever een zwak dossier heeft. Een jurist beoordeelt dit.
  3. Correcte einddatum/Opzegtermijn: Klopt de einddatum met de voor jou geldende (fictieve) opzegtermijn? Een te vroege datum kan een WW-gat veroorzaken.
  4. Alle afspraken duidelijk: Staan alle gemaakte afspraken correct en volledig in de vaststellingsovereenkomst staan? Denk aan uitbetaling vakantiedagen, getuigschrift, concurrentiebeding, etc. Wat niet op papier staat, is lastig af te dwingen.
  5. Voorkomen van valkuilen: Er kunnen ongunstige clausules in staan, bijvoorbeeld over een concurrentiebeding of een te ruime finale kwijting. Een expert herkent deze.
  6. Onderhandelingspositie: Een controle vaststellingsovereenkomst geeft inzicht in je juridische positie en munitie om te onderhandelen over betere voorwaarden.

Het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst is dus geen luxe, maar een noodzakelijke stap om je financiële toekomst veilig te stellen en te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Welke belangrijkste punten controleren onze juristen? (De VSO Check)

Als onze juristen controleren jouw vaststellingsovereenkomst, kijken ze naar een reeks belangrijkste punten. Deze VSO check omvat minimaal:

  • WW-veiligheid: Is de overeenkomst juridisch correct opgesteld zodat je recht op een WW-uitkering is gewaarborgd? (Initiatief werkgever, neutrale reden, opzegtermijn).
  • Ontslagvergoeding: Is de aangeboden ontslagvergoeding redelijk in jouw situatie? Wordt minimaal de wettelijke transitievergoeding betaald? Is er aanleiding voor een hogere ontslagvergoeding?
  • Opzegtermijn en einddatum: Wordt de juiste (fictieve) opzegtermijn gehanteerd om een WW-gat te voorkomen?
  • Vrijstelling van werk: Ben je vrijgesteld van werk tot de einddatum met behoud van loon?
  • Eindafrekening: Zijn er duidelijke afspraken over de uitbetaling van het laatste salaris, vakantiegeld en openstaande vakantiedagen?
  • Concurrentie- en relatiebeding: Wat staat er over eventuele concurrentie- of relatiebedingen? Komen deze te vervallen of worden ze beperkt?
  • Getuigschrift: Is er een positief of neutraal getuigschrift toegezegd?
  • Finale kwijting: Wat houdt de finale kwijting precies in? Zijn er nog openstaande zaken (bijv. studiekosten) die worden meegenomen?
  • Juridische kosten: Is er een vergoeding opgenomen voor de kosten voor juridische bijstand?
  • Bedenktijd: Wordt de wettelijke bedenktijd van 14 dagen correct vermeld?

Wij controleren jouw VSO grondig op al deze aspecten en geven je een duidelijk advies.

Hoe zorg ik voor mijn recht op een WW-uitkering bij een VSO?

Het veiligstellen van je recht op een WW-uitkering is vaak de allergrootste zorg bij het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Om ervoor te zorgen dat het UWV je na ontslag een WW-uitkering toekent, moet de VSO aan drie heel belangrijke eisen voldoen:

  1. Initiatief van de werkgever: Er moet duidelijk in de vaststellingsovereenkomst staan dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt.
  2. Geen verwijtbaarheid: Er mag geen dringende reden zijn (zoals bij ontslag op staande voet) en er mag niet staan dat het ontslag jouw schuld is of dat je (ernstig) verwijtbaar hebt gehandeld. De reden moet neutraal zijn (bijv. verschil van inzicht).
  3. Correcte opzegtermijn: De afgesproken einddatum moet liggen na het verstrijken van de (fictieve) opzegtermijn die voor de werkgever geldt.

Als onze juristen jouw vaststellingsovereenkomst laten controleren, is dit het eerste waar we naar kijken. Als de VSO niet aan deze eisen voldoet, zullen we adviseren om te onderhandelen over aanpassingen.

Is de ontslagvergoeding (transitievergoeding) wel hoog genoeg? (VSO check op vergoeding)

Een ander essentieel onderdeel van de VSO check is de ontslagvergoeding. Krijg je wel een redelijke vergoeding mee? Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je niet automatisch een wettelijk recht op een transitievergoeding, maar in de praktijk is dit wel het gebruikelijke minimum.

Onze juristen controleren:

  • Is de aangeboden ontslagvergoeding minimaal gelijk aan de wettelijke transitievergoeding waar je recht op zou hebben bij een formele ontslagprocedure? We berekenen dit voor je.
  • Zijn er redenen waarom een hogere ontslagvergoeding op zijn plaats zou zijn? Bijvoorbeeld:
    • Een lang dienstverband.
    • Een zwak ontslagdossier van de werkgever.
    • Als de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld.
    • Als er een sociaal plan of cao geldt die een hogere vergoeding voorschrijft.

Vaak is de aangeboden ontslagvergoeding onderhandelbaar. Als uit de controle vaststellingsovereenkomst blijkt dat de transitievergoeding niet hoog genoeg is of dat er ruimte is voor meer, kunnen wij namens jou de onderhandeling aangaan.

Kan ik onderhandelen over betere voorwaarden na de controle?

Ja, absoluut! Het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst is vaak juist de start van de onderhandeling. De VSO die je werkgever aanbiedt, is een eerste voorstel. Bijna nooit is dit het eindbod.

Nadat onze juristen jouw VSO hebben gecheckt en je hebben geadviseerd over de verbeterpunten, kun je (of kunnen wij namens jou) het gesprek aangaan met de werkgever om te onderhandelen over betere voorwaarden. Denk aan:

  • Een hogere ontslagvergoeding.
  • Een correcte einddatum (met juiste opzegtermijn).
  • Vrijstelling van werk.
  • Het schrappen of aanpassen van een concurrentiebeding.
  • Een budget voor juridische kosten of outplacement.

Het resultaat van de vaststellingsovereenkomst check geeft je een sterkere positie in de onderhandelingen. Je weet wat de zwakke punten zijn in het voorstel en waar je (minimaal) recht op hebt.

Wat kost het laten controleren van een VSO? (Gratis controle?)

Veel werknemers maken zich zorgen over de kosten van juridische hulp. Echter, het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst hoeft vaak niets of weinig te kosten.

  • Budget werkgever: Steeds vaker nemen werkgevers in de VSO zelf een budget op voor juridische kosten van de werknemer (bijv. € 500 – € 1000). Hiermee kun je de overeenkomst laten checken en vaak ook laten aanpassen. Dit is gebruikelijk en vaak ook onderhandelbaar. Betaalt jouw werkgever dit budget? Dan is de controle voor jou dus gratis.
  • Gratis check: Veel gespecialiseerde juristen en kantoren (waaronder wij) bieden een vaststellingsovereenkomst gratis controle aan. Dit betekent dat we jouw vaststellingsovereenkomst kosteloos beoordelen op de belangrijkste punten (WW, vergoeding, opzegtermijn) en je een eerste advies geven. Dit gratis en vrijblijvend advies helpt je direct op weg.
  • Vaste prijs: Voor uitgebreidere hulp, zoals het voeren van onderhandelingen, wordt vaak een vaste prijs afgesproken, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Deze kosten kunnen vaak (deels) uit het budget van de werkgever of de (extra) onderhandelde ontslagvergoeding worden betaald.

De drempel om jouw VSO te laten controleren is dus laag. Informeer naar de mogelijkheden voor een gratis controle of vergoeding door de werkgever.

Hoe werkt de vaststellingsovereenkomst gratis controleren door onze juristen?

Wil je gebruikmaken van onze gratis VSO check? Dat werkt heel eenvoudig:

  1. Stuur je VSO op: Je stuurt de vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever hebt ontvangen (bijvoorbeeld per e-mail) naar ons op. Voeg eventueel je laatste loonstrook en arbeidsovereenkomst toe.
  2. Gratis controle: Onze juristen controleren jouw vaststellingsovereenkomst snel en deskundig op de belangrijkste punten: WW-veiligheid, opzegtermijn, ontslagvergoeding en andere cruciale clausules.
  3. Telefonisch advies: Een van onze ervaren arbeidsrecht juristen neemt telefonisch contact met je op om de bevindingen en een eerste advies te bespreken. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.
  4. Vervolgstappen: Tijdens het gesprek bespreken we of aanpassingen nodig zijn en of er ruimte is voor onderhandeling. We leggen uit wat we eventueel verder voor je kunnen betekenen en wat de kosten daarvan zijn (vaak te verhalen op de werkgever of via een vaste prijs).

Zo weet je snel waar je aan toe bent en kun je een weloverwogen beslissing nemen over het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst.

Wat als ik de VSO al getekend heb?

Heb je de VSO getekend zonder deze te laten controleren en heb je nu spijt of twijfels? Geen paniek! Je hebt als werknemer een wettelijke bedenktijd.

Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst heb je 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen schriftelijk te herroepen. Je werkgever moet je op deze bedenktijd wijzen in de VSO. Doet hij dat niet, dan is de bedenktijd zelfs 3 weken.

Als je binnen deze termijn de VSO herroept, is deze van tafel en loopt je arbeidsovereenkomst gewoon door. Je kunt de VSO dan alsnog laten controleren en eventueel opnieuw de onderhandelingen aangaan, of je voorbereiden op een mogelijke procedure via UWV of kantonrechter als de werkgever je echt wil ontslaan. Heb je de VSO langer dan 14 dagen (of 3 weken) geleden getekend? Dan is deze in principe bindend en kun je er niet zomaar meer onderuit, tenzij er sprake was van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden, maar dat is moeilijk te bewijzen. Overweeg in geval van twijfel een second opinion.

Veelgestelde vragen over VSO laten checken

Hier beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen over het laten controleren van een vaststellingsovereenkomst:

  • Moet ik mijn VSO altijd laten controleren? Ja, dat is zeer aan te raden. De risico’s (WW, geld) zijn te groot om het niet te doen.
  • Wat als mijn werkgever zegt dat controle niet nodig is? Trap daar niet in. De werkgever heeft zijn eigen belangen. Een controle door een jurist is voor jouw bescherming.
  • Wat als ik ziek ben? Laat dan altijd de VSO controleren! Tekenen terwijl je ziek bent is extreem riskant voor je uitkeringen.
  • Hoe snel kan een VSO gecontroleerd worden? Onze juristen streven ernaar dit zeer snel te doen, vaak binnen 24uur, omdat er vaak haast bij is.

Heb je een andere vraag over de controle van jouw vaststellingsovereenkomst? Neem gerust contact op.

Samenvatting: Waarom jouw VSO laten checken? De belangrijkste punten

Een vaststellingsovereenkomst ontvangen van je werkgever? Onthoud deze belangrijkste punten over het laten controleren ervan:

  • Altijd laten controleren: Teken nooit een vaststellingsovereenkomst (VSO) zonder deze eerst te laten controleren door een juridisch expert.
  • WW-uitkering: De controle is heel belangrijk om je recht op een WW-uitkering veilig te stellen (check op initiatief werkgever, neutrale reden, correcte opzegtermijn).
  • Ontslagvergoeding: Laat checken of de aangeboden ontslagvergoeding redelijk is (minimaal transitievergoeding?) en of er ruimte is voor een hogere ontslagvergoeding.
  • Alle afspraken: Controleer of alle afspraken (einddatum, vakantiedagen, concurrentiebeding, etc.) correct en volledig zijn opgenomen.
  • Onderhandelingspositie: Een VSO check versterkt je positie om te onderhandelen over betere voorwaarden.
  • Kosten: De controle is vaak gratis (via werkgeversbudget of gratis check door juristen).
  • Bedenktijd: Na tekenen heb je nog 14 dagen wettelijke bedenktijd.
  • Gratis controle: Maak gebruik van onze gratis en vrijblijvende VSO check voor een snel en deskundig advies.

Laat jouw vaststellingsovereenkomst professioneel checken. Zo weet je zeker dat de overeenkomst juridisch correct is, je geen rechten verspeelt en je krijgt waar je recht op hebt. Neem contact op met onze juristen voor een vaststellingsovereenkomst gratis controle.