Transitievergoeding bij ziekte (2025): Heb je recht op vergoeding bij ontslag na 2 jaar ziekte?
Ben je langdurig ziek en dreigt er ontslag? Een belangrijke vraag die dan speelt is: heb ik recht op een transitievergoeding bij ziekte? Zeker als het ontslag na 2 jaar ziekte plaatsvindt, zijn er specifieke regels rondom de transitievergoeding. Hoe werkt dit precies in 2025? En wat is de compensatie transitievergoeding waar werkgevers gebruik van kunnen maken? Dit artikel legt uit wanneer je als zieke werknemer recht op de transitievergoeding hebt, hoe de berekening werkt, en wat de rol van het UWV is bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Lees verder, want kennis over de transitievergoeding na 2 jaar ziekte is heel belangrijk voor je financiële situatie.
- Wat is de transitievergoeding ook alweer? (Korte herhaling)
- Heb ik recht op transitievergoeding tijdens de eerste 2 jaar ziekte?
- Wanneer ontstaat recht op transitievergoeding bij ontslag wegens ziekte? (Na 2 jaar)
- Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding berekend na 2 jaar ziekte?
- Wat is de compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers?
- Kan ik ook een vaststellingsovereenkomst sluiten na 2 jaar ziekte?
- Krijg ik een (hogere) transitievergoeding als mijn werkgever steken heeft laten vallen?
- Hoe zit het met de transitievergoeding als ik slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben?
- Wanneer moet de werkgever de transitievergoeding bij ziekte betalen?
- Hulp nodig? Laat je situatie beoordelen! (Gratis juridisch advies?)
- Samenvatting: Belangrijkste punten over Transitievergoeding bij Ziekte
Wat is de transitievergoeding ook alweer? (Korte herhaling)
Voordat we specifiek ingaan op ziekte, even kort: de transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding. Je hebt er mogelijk recht op als je arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever of als je tijdelijke contract niet wordt verlengd. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor het ontslag en als budget voor de overgang naar ander werk. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband.
Heb ik recht op transitievergoeding tijdens de eerste 2 jaar ziekte?
De hoofdregel in het Nederlandse arbeidsrecht is dat er een opzegverbod bij ziekte geldt gedurende twee jaar. Tijdens de eerste twee jaar van je ziekte mag je werkgever je in principe niet ontslaan, ook niet om andere redenen als je al ziek was vóór de ontslagprocedure startte. Omdat ontslag tijdens ziekte in deze periode meestal niet mogelijk is, komt de vraag naar een transitievergoeding dan ook niet vaak direct aan de orde.
Wat als je dienstverband toch eindigt binnen twee jaar van je ziekte, bijvoorbeeld omdat je tijdelijke contract afloopt en niet wordt verlengd? In dat geval heb je wél recht op een transitievergoeding, net als iedere andere werknemer wiens tijdelijke contract niet wordt verlengd (mits het contract 6 maanden of langer duurde en het initiatief bij de werkgever ligt). Het feit dat je ziek bent, verandert hier niets aan.
Als je ontslag met wederzijds goedvinden (via een VSO) plaatsvindt tijdens de eerste twee jaar van je ziekte (wat zeer onverstandig is!), heb je geen wettelijk recht op een transitievergoeding, maar het is wel een belangrijk onderhandelingspunt in de vaststellingsovereenkomst.
Wanneer ontstaat recht op transitievergoeding bij ontslag wegens ziekte? (Na 2 jaar)
Het recht op een transitievergoeding bij ziekte ontstaat vooral in de situatie van ontslag na 2 jaar ziekte (104 weken). Na twee jaar ziekte vervalt namelijk het opzegverbod bij ziekte. Je werkgever kan dan onder strikte voorwaarden ontslag aanvragen bij het UWV wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
De voorwaarden voor ontslag na twee jaar ziekte zijn:
- Je bent minimaal twee jaar onafgebroken arbeidsongeschikt.
- Herstel binnen 26 weken (voor eigen of aangepast werk) is niet waarschijnlijk.
- Herplaatsing in een andere passende functie binnen het bedrijf is niet mogelijk.
Als aan deze voorwaarden is voldaan en het UWV een ontslagvergunning verleent, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. Op dat moment van ontslag heb je als werknemer recht op de transitievergoeding. De reden voor ontslag is dan immers langdurige arbeidsongeschiktheid, en het initiatief ligt bij de werkgever.
Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding berekend na 2 jaar ziekte?
De berekening van de hoogte van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte volgt dezelfde regels als bij andere ontslaggronden. De formule is: 1/3 bruto maandsalaris per heel gewerkt dienstjaar, plus een pro rato deel voor de resterende periode.
Belangrijke punten bij de berekening:
- Peildatum: De hoogte van de transitievergoeding hangt af van de duur van het dienstverband tot aan de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst, niet tot het moment dat je ziek werd. De twee jaar ziekte tellen dus volledig mee voor de opbouw van de transitievergoeding.
- Maandsalaris: Het bruto maandsalaris dat als basis dient, is het laatstverdiende loon voordat je ziek werd (of het loon dat je verdiend zou hebben als je niet ziek was geworden, bijv. na loonsverhogingen), inclusief vaste toeslagen zoals vakantiegeld en eventuele dertiende maand. Als je tijdens ziekte nog gedeeltelijk werkte, kan dit complexer zijn.
- Maximum 2025: Ook hier geldt de maximale transitievergoeding voor 2025 van maximaal € 98.000 bruto, of een bruto jaarsalaris als dat hoger is.
Het is dus niet zo dat de transitievergoeding lager uitvalt omdat je de laatste twee jaar ziek was. De volledige dienstverbandduur telt mee.
Wat is de compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers?
Omdat werkgevers het onredelijk vonden dat ze na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte óók nog een volledige transitievergoeding moesten betalen, is er een speciale regeling in het leven geroepen: de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Deze regeling houdt in dat de werkgever de betaalde transitievergoeding (tot een bepaald maximum) kan terugkrijgen van het UWV. De werkgever moet hiervoor zelf een aanvraag indienen bij het UWV nadat hij de transitievergoeding aan de werknemer heeft betaald.
Voor jou als werknemer verandert er niets: jij hebt gewoon recht op de transitievergoeding als aan de voorwaarden is voldaan. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om de compensatie aanvragen bij het UWV. Deze compensatie transitievergoeding zorgt ervoor dat werkgevers minder geneigd zijn om zieke werknemers in dienst te houden puur om de transitievergoeding te vermijden (het ‘slapend dienstverband‘).
Kan ik ook een vaststellingsovereenkomst sluiten na 2 jaar ziekte?
Ja, ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte is een veelvoorkomende praktijk. Omdat ontslag via het UWV na twee jaar ziekte vaak toch al waarschijnlijk is (als aan de voorwaarden is voldaan), kiezen werkgever en werknemer er vaak voor om de beëindiging via een VSO te regelen.
Voordelen hiervan kunnen zijn:
- Snellere afwikkeling dan de UWV-procedure.
- Mogelijkheid om zelf afspraken te maken over de einddatum, de hoogte van de transitievergoeding (mogelijk iets hoger dan het wettelijk minimum als onderhandelingsresultaat), en andere voorwaarden.
- Duidelijkheid voor beide partijen.
Ook bij een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte heb je feitelijk recht op de transitievergoeding, omdat dit ook verschuldigd zou zijn bij ontslag via het UWV. Dit bedrag vormt dus het uitgangspunt voor de ontslagvergoeding in de VSO. Laat ook deze VSO altijd juridisch controleren, vooral met het oog op een eventuele WIA-uitkering en recht op een WW-uitkering (mocht je later weer gedeeltelijk hersteld zijn en werkloos worden).
Krijg ik een (hogere) transitievergoeding als mijn werkgever steken heeft laten vallen?
Wat als je werkgever zijn re-integratieverplichtingen tijdens de eerste twee jaar van je ziekte niet goed is nagekomen? Krijgt de werknemer dan een hogere transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte?
Niet direct via de standaard transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is wettelijk vastgelegd en hangt alleen af van maandsalaris en dienstverbandduur. Echter, als de werkgever onvoldoende heeft gedaan aan re-integratie, kan dit wel andere gevolgen hebben:
- Loonsanctie UWV: Het UWV kan de werkgever verplichten om je loon langer dan twee jaar door te betalen (een loonsanctie). Het opzegverbod bij ziekte wordt dan ook verlengd, en ontslag is tijdens de loonsanctie nog niet mogelijk. Je recht op transitievergoeding ontstaat dan pas later.
- Billijke vergoeding via kantonrechter: Als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door zijn re-integratieplichten grovelijk te verzaken, zou je naast de transitievergoeding eventueel via de kantonrechter een ‘billijke vergoeding’ kunnen claimen. Dit is echter een hoge drempel.
Dus, hoewel fouten van de werkgever niet direct de hoogte van de standaard transitievergoeding beïnvloeden, kunnen ze wel leiden tot uitstel van het ontslag of mogelijk een extra (billijke) vergoeding via de rechter.
Hoe zit het met de transitievergoeding als ik slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt ben?
Wat als je na twee jaar ziekte niet volledig, maar wel gedeeltelijk en structureel arbeidsongeschikt bent voor je eigen functie, en je werkgever je daarom wil ontslaan of herplaatsen in een functie met minder uren?
- Ontslag: Als je voor je eigen functie volledig wordt afgekeurd en herplaatsing niet mogelijk is, geldt de normale regeling: ontslag via UWV (na minimaal twee jaar ziekte) en recht op de volledige transitievergoeding, berekend over je oorspronkelijke dienstverband en maandsalaris.
- Structurele urenvermindering: Als je wel bij de werkgever blijft, maar noodgedwongen structureel substantieel minder uren gaat werken (minimaal 20% verlies) vanwege je arbeidsongeschiktheid, kun je mogelijk recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dit is bedoeld om het inkomensverlies deels te compenseren. De gedeeltelijke transitievergoeding wordt dan berekend naar rato van het urenverlies. De werkgever moet dit wel aanvragen of met jou afspreken.
De regels rond gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en de gedeeltelijke transitievergoeding zijn complex. Win hierover juridisch advies in.
Wanneer moet de werkgever de transitievergoeding bij ziekte betalen?
Net als bij andere ontslaggronden, moet de werkgever de transitievergoeding bij ontslag na 2 jaar ziekte betalen binnen 1 maand na het einde van het dienstverband.
Als de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld eindigt op 31 augustus 2025, moet de transitievergoeding uiterlijk op 30 september 2025 op je rekening staan.
Betaalt de werkgever niet op tijd? Dan kun je hem een schriftelijke herinnering sturen. Als betaling uitblijft, moet je binnen 3 maanden na het einde van het dienstverband een procedure starten bij de kantonrechter om de betaling af te dwingen. Wacht hier niet mee, anders vervalt je recht!
Hulp nodig? Laat je situatie beoordelen! (Gratis juridisch advies?)
De regels rond transitievergoeding bij ziekte, ontslag na 2 jaar ziekte, en de compensatieregeling zijn ingewikkeld. Heb je vragen over jouw specifieke situatie?
- Heb ik wel recht op een transitievergoeding?
- Klopt de berekening van de hoogte van de transitievergoeding? Zie ook bruto/netto.
- Heeft mijn werkgever wel voldaan aan zijn re-integratieplichten?
- Is de vaststellingsovereenkomst die ik heb gekregen wel correct en eerlijk?
Schakel dan deskundige hulp bij ontslag in. Onze juristen zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag bij ziekte. Wij kunnen:
- Beoordelen of je recht hebt op een transitievergoeding.
- De hoogte van de transitievergoeding voor je berekenen.
- Controleren of de werkgever de procedures correct volgt.
- Een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte voor je controleren en eventueel onderhandelen.
- Je adviseren over je rechten en de te nemen stappen.
Vaak bieden we een gratis juridisch adviesgesprek aan om je situatie te bespreken en een eerste inschatting te geven. Neem gerust contact op.
Samenvatting: Belangrijkste punten over Transitievergoeding bij Ziekte
Word je geconfronteerd met ontslag bij ziekte, met name na 2 jaar ziekte? Onthoud deze kernpunten over de transitievergoeding:
- Eerste 2 jaar: Ontslag tijdens ziekte is binnen twee jaar meestal niet mogelijk (opzegverbod). Bij einde tijdelijk contract heb je wel recht op transitievergoeding. Teken geen VSO!
- Na 2 jaar ziekte: Als je langer dan twee jaar arbeidsongeschiktheid bent en ontslag volgt via het UWV (na ontslagvergunning), heb je recht op de transitievergoeding.
- VSO na 2 jaar ziekte: Ook bij ontslag met wederzijds goedvinden via een VSO na 2 jaar ziekte heb je feitelijk recht op de transitievergoeding; dit is het minimum in de onderhandeling.
- Berekening: 1/3 bruto maandsalaris per heel dienstjaar (+ pro rato deel). De ziekteperiode telt volledig mee voor de duur van het dienstverband. Het maandsalaris van vóór de ziekte is meestal de basis.
- Maximum 2025: De transitievergoeding maximaal € 98.000 bruto (of 1 bruto jaarsalaris indien hoger).
- Compensatieregeling: De werkgever kan de betaalde transitievergoeding (deels) terugkrijgen van het UWV. Dit verandert niets aan jouw recht op de vergoeding.
- Betaling: Binnen 1 maand na einde dienstverband. Bij niet-betaling binnen 3 maanden naar de kantonrechter.
- Juridisch advies: Schakel bij twijfel of problemen altijd hulp in van een specialist in arbeidsrecht.
De transitievergoeding is een belangrijk recht, ook bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Zorg dat je weet waar je aan toe bent. Neem contact op met ons voor gratis juridisch advies.